Предупреждават за опасно мъртво вълнение на морето 22.08 | 17:21

Спасителите съветват да бъдем много внимателни, особено на неохраняеми плажове

От iNews.bg

Между 25 и 35 души всяко лято стават жертва на опасното мъртво вълнение по българското Черноморие. То се появява в края на месец юли и продължава почти през целия август. При мъртво вълнение най-опасното място е брегът и точно там най-често се случват фаталните инциденти. На охраняемите плажове червеният флаг сигнализира, че къпането в морето крие рискове. Повечето случаи на удавяне обаче стават на неохраняеми плажове.

Мъртвото вълнение е природно явление. То се образува по нашето Черноморие при източен вятър и когато ветровитото време продължи повече от един ден. Този вятър носи към брега по-голямо от обичайното количество вода. И след утихването на вятъра се появява мъртвото вълнение. Опасността идва оттам, че близо до брега се появяват подводни ями, които са дълбоки един, два метра.

"Трябва да се знае това, че когато отиваме на охраняем плаж, поне знаем, че в тези случаи можем да попитаме спасителя и той да ни обясни какво е състоянието на морето, но когато отиваме на неохраняеми плажове, както често се случва последните седмици, да загиват хора, там няма кой да ти каже. Там единствено апелирам към хората, които отиват на такива нерегламентирани плажове да внимават именно в това да проверят какво е дъното, какво е течението има ли мъртво, няма ли мъртво, да преценят силите си физическите си в момента, а не да мислят, че аз едно време плувах до еди къде си, а пък сега ще отида пак дотам", коментира пред БНР Васил Алексиев, експерт по водноспасителна дейност към БЧК в Бургас.

Горещият август е причина хората да търсят прохлада в морето дори, когато флагът е червен. Често те влизат в конфликти със спасителите и отказват да се подчинят на призивите им. След почти 20 дни силен вятър по Южното Черноморие, от 2 дни морето утихна, каза старши спасителят на бургаския плаж Веселин Илиев.

"Всичката вода се движи по посока на брега, обаче тази вода трябва да се върне обратно в морето, защото има един кръговрат на водата и тя се връща на определени места, през 100-200 метра се образуват едни такива подводни течения, така нареченото мъртво вълнение и те са с ширина около 15 до 20 метра и се изливат в обратна посока от брега към морето и там, когато попаднат хора по-слаботелесни или по-малки дечица или по-възрастни, това течение ги отнася навътре. Има опасност да се удавят, това е 90% от случаите.  

От 15 години спасителите по морето могат да използват буйове за изваждането на хора при мъртво вълнение. Това са пластмасови туби с въздух, с аеродинамична форма, с 3 дръжки, за които могат да се хванат тези, които се давят. Буят се издърпва с въже на брега, без да се налага хората да плуват. Така се спасяват тези, които са изпаднали в беда, без водните спасители да влизат в контакт с тях. Моряците имат едно правило и то е - на море да не губим чувството си за опасност.

Водещи

Най-четени