Проверяват плажните ивици по Черноморието 05.06 | 10:05

11 плажа, отдадени под наем това лято в Бургаско, ще бъдат инспектирани за готовността им за летния сезон

От Кремена Бедерева

Плажовете на Поморие и Несебър ще бъдат проверени днес - 5 юни, от комисия, сформирана от областна управа - Бургас.

В проверките ще участват представители на "Морска администрация", на Българския червен кръст (БЧК), на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), на полицията и на общинските администрации. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа.

Проверява се дали плажните ивици са готови за летния сезон, дали са изпълнени изискванията за плажовете - почистване, необходим брой спасители, медицински пункт.

Комисията ще следи също дали се изпълнява схемата за чадъри и шезлонги, дали има достатъчно безплатни такива и дали са равнопоставени. Областният управител Константин Гребенаров заяви, че това е редовна проверка, която се прави преди началото на всеки сезон, а при сигнал службите отново инспектират плажовете, за които има жалба от граждани.

11 плажа, отдадени под наем това лято в Бургаско, ще бъдат инспектирани за готовността им за летния сезон, припомня БТА. Началото беше поставено с проверки преди 4 дни на плажните ивици в Обзор и Иракли.

Същевременно от Агенцията по храните - Бургас обявиха, че започват от 18 юни проверки за нелегални храни в курортен комплекс "Слънчев бряг".

Инспекторите ще проверяват за разнос на царевица, сладолед и закуски на плажа. Разносната търговия е един от най-големите проблеми по морето всяка година, затова усилията през настоящия летен сезон ще бъдат насочени именно към тези продавачи, които нямат никаква регистрация, нямат здравни книжки и предлагат изключително рискови храни.

Вече се проверяват и плажните ивици за храни, които се продават на открито, а не в задължителните павилиони. Глобите за такива търговци са от 1500 лева за физически лица, а за фирми - започват от 2000 лева.

Водещи

Най-четени