Проверяват сигурността на круизните кораби 06.02 | 10:11

Причината е инцидента с „Коста Конкордия“, претърпял корабокрушение край бреговете на Италия

От iNews.bg

Комисарят по въпросите на транспорта в ЕС Сийм Калас потвърди, че от борда на Европейския съвет по круизните пътувания са се ангажирали да проверят безопасността на круизните кораби.

"Приветствам ангажиментите на Съвета да бъде осигурено високо ниво на сигурността на борда на корабите и ще подкрепя бъдещо преразглеждане на законодателството в тази област", коментира Калас.

Основание за проверките и прегледите е трагичният инцидент с "Коста Конкордия", корабокруширал край бреговете на Италия на 13 януари. 17 души загинаха, а още толкова са безследно изчезнали. Властите вече не се надяват да открият оцелели. На борда на луксозния круизен кораб пътуваха над 4 хил. души.

Сега през април от страна на Европейската комисия ще бъдат стартирани публични консултации за сигурността на пасажерите на борда на круизните кораби, а седмици по-късно ще има и конференция с участието на заинтересованите страни, разказват още от Брюксел.

През лятото на тази година пък ще бъде направен преглед на законите и ако се наложи – комисарят по въпросите на транспорта Сийм Калас може да предложи и някои промени в областта.

Водещи

Най-четени