Проверяват храните по морето 27.05 | 15:33

Агенцията по безопасност на храните ще следи за спазването на всички изсквания

От Елена Кирилова

Засилени проверки по морските курорти ще започне Българската агенция по безопасност на храните, съобщават от БАБХ.

Инспекторите на Областните дирекции по безопасност на храните ще следят спазват ли се изискванията в търговската мрежа, в заведенията за обществено хранене.

Проверките ще обхванат курортите, курортните селища и плажовете с цел контрол преди началото на летния туристически сезон.

Приоритетно ще бъдат проверявани обектите за бързо хранене, които се намират на територията на хотелските комплекси, както и туристическите обекти, които предлагат оферти за all inclusive почивка.

Целта е да се установи дали обектите се съобразяват с изискванията на действащото законодателство. Експертите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за сроковете на съхранение на храните, за етикирането на хранителните продукти и други.

Освен това ще се проверява дали в обектите за производство на храни има човек, който притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост. Той трябва да има квалификация в областта.

Лицата, заети в производството и търговията за храни, също ще бъдат проверявани, като ще се следи дали са преминали предварителни и периодични медицински прегледи, както е необходимо. Ще се проследи и дали са преминали обучения за качеството и безопасността на храните.

Водещи

Най-четени