Протести в Банско, ако прокуратурата затвори ски курорта 24.11 | 12:21

Промяна в концесионния договор може да наложи повишение на цените на лифт картите

От iNews

Все още не са ясни цените на лифт картите за предстоящия зимен сезон, каза Иван Обрейков, представител на концесионера на ски зона Банско, но намекна, че промяна в концесионния договор може да наложи повишение.
В петък министърът на околната среда Нено Димов заяви, че сегашната концесионна такса за ски-зоната, която е 300 хиляди лева на година, може да бъде повишена. 
Темата беше коментирана на среща на контролните институции и туристическия бизнес в Банско, инциирана от министерството на туризма вчера, предаде БНР.

На срещата заместник- министър Ирена Георгиева обяви прогнозите за петпроцентов ръст на туристите и инициативите на министерството за постигане на качествен и устойчив туризъм. Една от тях е съвместният с министерство на труда и социалната политика пилотен проект за обучение на безработни за преодоляване на кадровия дефицит в туризма: "Има готовност обученията по различни изпълнителски специалности в сферата на туризма да започнат още през декември", каза Георгиева.

Въпросът обаче, който вълнуваше всички, беше съдбата на концесионния договор за ски зона Банско и как това ще се отрази на един от най-известните в Европа зимни курорти.

Кметът Георги Икономов: "По-скоро самия договор при подписването му през 2001 година не е бил изчистен чисто текстово. Сега явно нещата са много сериозни, от законова гледна точка, да бъде променен в една или друга посока. Не мога по друг начин да си обясня защо толкова време не може да се промени. Може и да не може да се промени."  

Иван Обрейков, маркетинг директор на дружеството-концесионер коментира: "Един скиор или сноубордист не го интересува споровете на по-високо. Ако дойде прокуратура да затвори курорта би ни се отразило, но тогава сигурно ще има доста протести. Все пак нека има някакво решение, за да можем да излезем с някакво становище."

Водещи

Най-четени