Първият Национален парк в Афганистан очаква посетители 21.04 | 18:51

Възможно ли е страната да се превърне в атрактивна туристическа дестинация?

От Ивета Бебова

Едва ли някой би нарекъл Афганистан туристическа дестинация, пък и колко хора биха се осмелили да пътуват до една от най-опасните военни зони в света. Едва ли много.

Но местното правителство е твърдо решено да промени негативния имидж на страната и да покаже на целия свят, че Афганистан е много повече от войната, бомбите и отчайващата бедност.

През 2009 год. е обявен амбициозен план за създаването на първия Национален парк в страната, но трябва да минат почти три години, докато тази мечта се превърне в реалност.

Но днес това смело и грандиозно начинание е вече факт. Националният парк Банд-е-Амир е първият национален парк в Афганистан, съобщава Independent.

Разположен е в централната част на страната, близо до град Бамня. Паркът е заобиколен от планини, реки и система от шест езера с кристално чисти води и водопади.

Именно шестте езера са най-голямата забележителност на долината Бамиян.

Водата в тях има силно наситен син цвят, а самите те са разделени едно от друго с диги, формирани по естествен път, без човешка намеса.

През 50-те години на миналия век Банд-е-Амир е бил много популярен сред туристите, но спира да се посещава след началото на военните конфликти в района, довели до изгубване на голяма част от флората и фауната в местността.

През трите години, в които паркът чака своето официално откриването, членове на Организацията за запазване на дивата природа(WCS), спонсорирани от Американската агенция за международно развитие (USAID), започват да работят по изграждането му.

За да се превърне бившата военна зона в аозис на красотата, какъвто някога е бил, са нужни много време и усилия.

За съжаление, след дългите години на войни в Афганистан, районът на Банд-е-Амир е опустошен и много западнал, а околната среда е силно замърсена. Голям проблем са и местните рибари, които често прибягват до хвърляне на гранати в езерата, за да ловят риба.

Проблемът с изчезването на животинските видове е толкова сериозен, че се налага напълно да се забрани ловът и риболовът.

Местността вече се е облагодетелствала значително след въвеждане на забраната.

Голяма част от хората са изоставили домовете в търсене на сигурност, прехрана и работата.

Целта на организацията е да насърчи еко туризмът, който да помогне не само за запазване на уникалната природа на местността, но и да донесе доходи на селяните.

Макар че голяма част от дивата природа на парка е унищожена, последните проучвания показват, че в района все още живеят популации на ибекс, вълк, лисица и авганистанска чинка. Тук все още може да се срещне снежното врабче, което не живее никъде другаде по света. Има предположения, че в отдалечените части има останали и персийски леопарди.

Афганистанското правителство осигурява допълнителни средства за създаването на комплекс на входа на парка, офис сграда и място за рейнджърите.

Създадени са туристически пътеки и къмпинг зони.

Водещи

Най-четени