Разкрасяват Поморие ала Дубай 31.07 | 09:21

Проект предвижда изграждането на три острова навътре в морето

От iNews.bg

Проект за изграждане на три острова в морето на територията на Поморие ще превърнат курорта в двойник на Дубай. Чуждестранни бизнесмени от Катар, Китай, Абу Даби и Южна Корея вече са разгледали района и са обсъдили осъществяването му. Идеята е да бъдат изградени изкуствени острови в морето, които да предлагат разнообразни атракциони за туристите, съобщава в-к "Монитор”.

"Има много благоприятна възможност да бъдат изградени изкуствени острови край Поморие, тъй като южният плаж е плитък. На около 250-300 метра той все още едва е набрал 5-метровата дълбочина. Така че не е проблем с бетонови конструкции да се насипе вътре скална маса”, казва архитектът от Поморие Камен Шипков.

През последната година специалистът се опитва да лансира тази идея. Той предлага построяването на три острова навътре в морето, които да се свързват с брега с мост дълъг 260 метра.

Предвижда се на островите да бъдат поместени атракциони. Към тях ще има делфинариум, аквапарк, аквариум и басейни. На един от островите ще има казино. На най-големият по площ пък ще има няколко луксозни хотела с 5 до 7 звезди.

Заедно с това скоро ще бъде осъществен проект за изграждането на пристан за яхти в тази част на курорта. Той трябва да събира до 700 плавателни съда.

Според арх. Шипков дори родните инвеститори биха могли да се справят с осъществяването на проекта.

"На тях трябва да им се даде терен за изграждане на жилища и хотели. От продажбата им след това инвеститорът ще може да осигури средства, с които да финансира водното строителство. Правили сме ориентировъчни сметки, които показват, че инвестицията в него ще бъде около 20 млн. евро. Това е напълно поносима цена. Защото, ако се изградят около 1000 апартамента, тяхната продажба ще осигури нужната сума”, смята арх. Шипков.

При изграждането на подобен проект родното законодателство предвижда той да бъде изключителна държавна собственост. Кмета на община Поморие Иван Алексиев смята, че по този начин ще се гарантира сигурността на проекта.

Водещи

Най-четени