Разлог развива туристическите си дадености с евросредства 28.06 | 17:53

Туризмът е най-динамично развиващият се сектор в региона

От Андриян Георгиев

Община Разлог кандидатства с пет проекта като партнираща организация по Програмата за европейско териториално сътрудничество "Гърция - България 2007-2013", съобщават от местната община.

Традиционно туризмът е най-динамично развиващият се сектор в трансграничния регион България - Гърция, коментира по този повод кметът на община Разлог Красимир Герчев. 

Разработените проекти имат огромен потенциал за развитие на туризма, който се определя от богатото ни и уникално културно и природно наследство, добави той. 

Единият от проектите е за подобряване, управление и популяризиране на архитектурни паметници и на културния туризъм. Партньори на община Разлог в осъществяването му са община Драма, Сдружението за фолклор от Драма, Центърът за иновативни практики и устойчиво развитие в Разлог.

За община Разлог се предвижда ремонт, реставрация и консервация на три къщи-музеи (Астиновата, Кипревата, Парапуновата) и на стопанска постройка към музейния комплекс в Разлог. Ще се разработи и нова атрактивна концепция за представяне на артефактите в музейния комплекс, ще се достави също обзавеждане.

Ще се разработи и интегрирана туристическа информационна  система.

Вторият проект "Прогрес и риск" цели опазване, управление и насърчаване на използването на природните ресурси. Водещ партньор в този проект е община Кавала (Гърция).

Проектът  "Икономика на солидарност: Устойчив модел на развитие" е за сътрудничество и взаимодействие в областта на здравеопазването и проблемите на социалното благосъстояние. Водеща организация е  гръцката община Драма.

Друг проект, в който Община Разлог е партньор, е с наименованието "Общи иновативни пътеки за заетост в алтернативния туризъм", който пряко е насочен към развитие на конкурентоспособността и човешките ресурси.

Община Разлог е  партньор и по проекта "Предприемачество и качество в градовете с минерални извори", в който са ангажирани гръцките общини Лагкадас, Волви, Сантики и Солун, която е водеща, и българските  Гърмен, Девин и Сандански. 

Управляващ орган на програмата са Министерството на икономиката и финансите на Гърция и Министерството на регионалното развитие и благоустройството от българска страна. 

Водещи

Най-четени