Разходка в миналото очаква посетителите на Момчиловата крепост 11.02 | 16:19

Аниматори в костюми ще се превъплътят в боляри и ковачи

От Цанка Донкова

Посетителите на Момчиловата крепост ще имат възможност да се върнат назад във времето и да станат свидетели на автентичната атмосфера от едно време. Това ще стане възможно благодарение на проекта на община Смолян "Момчилова крепост – митовете оживяват”, според който аниматори ще се превъплътят в боляри и ковачи.

Трима екскурзоводи и трима аниматори вече са получили сертификатите си по проекта.

Ковачът ще бъде ангажиран с ковашката преса и ще подпомага саморъчното изработването на монета с логото на атракцията за спомен на посетителите. С цел "оживяване” на атракцията и максимално въвличане на посетителите в тогавашния бит те ще могат да

преминат от пасивната позиция на наблюдатели в активната позиция на участници.

Извършване на типична ковашка дейност и собственоръчно изработване на сувенир в случая монета ще е една от възможностите. Това уточни координаторът на проекта Фехри Сираков.

Предстои реставрацията на средновековна ковашка пещ и работилница. Ще бъдат поставени и две грънчарски колела. Едното ще бъде експонирано под навеса до керамичната пещ, за да подчертае спецификата на мястото. Другото ще бъде позиционирано на удобно място, където посетителите, с помощта на специалист, ще могат собственоръчно да изработят керамичен съд.

За да се създаде усещането за автентичност ще бъдат монтирани и декори с подходящото художествено оформление от "Момчилово време". Посетителите ще могат да поставят лицата си в специални отвори и да си правят атрактивни снимки за спомен от посещението, допълва агенция "Фокус".

Описание на Момчиловата крепост и полезна информация за пътя, водещ към крепостта ще се съдържа в електронния пътеводител. В него се съдържат и правила за поведение за безопасност и опазване на околната среда, указания за изработване на сувенира и керамичния съд, както и любопитни факти във връзка с крепостта.

Особен акцент ще бъде поставен за рекламиране на аудио-визуалния спектакъл, за да предизвика интерес у посетителите и да ги върне отново на крепостта за наблюдение на спектакъла.

Посетителите ще могат да се насладят и на специален филм за Момчил, който ще бъде прожектиран на скалите.

Туристите ще могат да участват в тези атракции още това лято, посочи зам.-кметът Марин Захариев.

Водещи

Най-четени