Ремонт затваря Желязната църква в Истанбул през септември 21.08 | 15:43

Реконструкцията ще струва 2.5 млн. турски лири (1.2 млн. евро)

От Деляна Петкова

Българският православен храм "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул, известен още като Желязната църква, се затваря за посетители заради основен ремонт и реконструкция на сградата и целия църковен комплекс, съобщи БТА. 

Материалите за ремонта са доставени и след Рамазан байрам, който свършва на 2 септември, строителите ще започнат работа. Ремонтът се финансира от истанбулската голяма община, общината Фатих и окръжната администрация на Турция. За него са осигурени 2.5 млн. турски лири, което се равнява на около 1.2 млн. евро.

При реставрацията се предвижда да бъдат подновени извитите части на покрива, както и да се отстранят повредите на основния корпус. Освен това ще бъдат почистени замърсените и потъмнели части на конструкцията отвътре и отвън със специални химикали, а липсващите орнаменти ще бъдат подновени с точни копия. Ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс.

Българската църква в неоготически стил е построена изцяло от железни елементи. Храмът тежи 500 тона, като парчетата са направени във Виена и са били транспортирани отначало по река Дунав до България, а оттам през Черно море до Истанбул.

Дори вътрешните колони в храма, които приличат на мраморни, са от желязо. Построяването на храма е разрешено от султан Абдул Азиз, който с ферман от 5 март 1870 г. дава право на българската общност в Истанбул да си построи собствена църква, а освещаването ѝ става на 8 септември 1898 г.

Преди време "Свети Стефан" бе обявена за най-красивата църква в Турция.

Железните църкви се появяват за първи път през 19-ти век. Първите майстори са британците - те са произвеждали готови църкви за далечните си колонии. Железните църкви се изграждат лесно, но след това заселниците бързо построяват храм и често забравят за първата си църква в своя нов дом.

Ръждата и трудната поддръжка унищожава голяма част от железните църкви по света. Българската "Свети Стефан" в Истанбул е един от най-големите запазени образци на това позабравено изкуство в света. 

Водещи

Най-четени