Ремонтират пътя Царево - Ахтопол 05.08 | 10:51

"Аз лично минах по този път, видях какво е и колко трудно се шофира по път, който не е пипан и не е ремонтиран може би от 50 години – откакто е направен"

От Кремена Бедерева

Има много добър напредък по цялостната рехабилитация и разширяване на пътя Ахтопол - Резово. Това каза в интервю за Агенция "Фокус” Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, която направи проверка на ремонта на трасето.

"Остават две по-сериозни съоръжения за довършване – това са двата моста, но всичко останало виждаме, че вече е достигнато до последен пласт. Остава износващият пласт да се постави и маркировката, което означава, че рехабилитацията е почти накрая. Пътят вече е използваем, така че движението може да бъде много по-сигурно и безопасно”, каза Павлова.

По думите й несравнимо е движението, когато човек направи паралел между пътя от Царево до Ахтопол, който е в изключително лошо състояние, и новото трасе от Ахтопол до Резово.

"Аз лично минах по този път, видях какво е и колко трудно се шофира по път, който не е пипан и не е ремонтиран може би от 50 години – откакто е направен. Той е тесен и е в много лошо състояние. Възложих на екипи на Областното пътно управление да направят всичко необходимо - да се анализира какви са възможностите да се проектира, да се остойности, за да може по линия на текущ ремонт поетапно да започнем и него”, каза Лиляна Павлова.

"Бях леко изненадана от всичко това, което е правено в годините назад: проектирано е да се направи ново трасе от Царево до Ахтопол. Лично за мен е необяснимо - защо е нужно ново трасе и тепърва да се правят отчуждения. Там има доста скъпи частни имоти и може би неслучайно са купени. Има прекрасен панорамен път, който без пари за отчуждения, и с леко уширяване с тази технология, която ние прилагаме – студено рециклиране, би могъл да се рехабилитира. Това са 12 км и би могло да се направи.

Трябва да работим в тази посока и съм възложила на Агенция "Пътна инфраструктура” да анализира, да проектира, за да може поетапно да го изградим”, каза министър Лиляна Павлова.

Материали от разрушените незаконни постройки на "Златна перла” се използват за пътища в Община Царево. Това е едно добро решение, каза още министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Дългоочакваното премахване на абсолютно незаконното строителство в този природен парк беше факт и лично бях тук, когато започна това премахване. Безспорно, това премахване води след себе си до последващи промени. Толкова много бетон в тази природа трябва да бъде разрушен, извозен и цялата територия трябва да бъде рекултивирана. Радвам се, че абсолютно всички постройки, цялото незаконно строителство, е изцяло премахнато. Има специално доставени машини и трошачки, които да натрошат материала от това, което е премахнато. Поетапно имаше много камиони, които да го извозват, което е положително и явно ангажиментът за извозване на този материал се спазва”, каза Лиляна Павлова.

По думите й от съборените незаконни постройки има материал, който е доста добър. След като бъде натрошен, може да бъде използван за направа по-малки общински пътища, четвъртокласни или там, където липсват изобщо пътища. Това би била една много добра основа. Всъщност видях как един от общинските пътища около Царево се прави по този начин, което е много добре и това е добро използване на този материал. Надявам се, че ангажиментът за това извозване ще бъде изпълнен и вместо да се депонира материалът, да се направят пътища и основи на пътища”, каза Лиляна Павлова.

По ремонта на пътя за Малко Търново изпълнителят работи, но, за съжаление, не с темповете, с които ни се иска. "Ето сега, съм тук, в региона, виждам какво става с пътищата и още веднъж мога да кажа – не съм доволна от скоростта. Доста по-активно биха могли да работят, доста по-бързо, и с по-добра организация. Не мога да кажа, че не работят – работят, но със сигурност нито това е качеството, нито е темпото на работа, което очакваме. Още веднъж съм казала - по-сериозен контрол, за да може така, както самият изпълнител пое ангажимент до края на годината, този път да бъде довършен. Все още има тези предпоставки, но ще трябва явно сериозно да се стегне дисциплината от страна на изпълнителя, тъй като не съм много доволна от всичко, което виждам”, каза Лиляна Павлова.

Водещи

Най-четени