Рецепти отпреди 100 години "оживяват" на о. Света Анастасия 09.03 | 18:10

Островът се превръща в туристическа атракция

От Деляна Петкова

Лекарна, типична манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант, който предлага само автентични бургаски ястия по стари рецепти и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – остров Света Анастасия.

До острова се стига, както си му е редът - с корабче, което тръгва от Моста в Морската градина на Бургас. 

Само след няколко месеца това приключение ще стане факт благодарение на проекта "Културно-историческо наследство на о-в Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна културна дестинация", съобщава "Булфото". Проектът ще получи финансиране по ОП "Регионално развитие".

Стойността на проекта е 5,55 млн. лева, а срокът на изпълнение - 24 месеца. Ще бъде закупен още и малък пътнически кораб – хидробус, за превоз на желаещите да посетят острова.

За новия проект разказа кметът на община Бургас Димитър Николов и главният архитект Веселина Илиева по време на пресконференция в "Морското казино".

"Вече са стартирани процедурите за избор на изпълнител на строително-монтажните работи на Мостика и Острова. Очакваме да се включат повече бургаски фирми, за да може бургаският бизнес да работи за града си", заяви кметът Николов.

Предвидени са средства и за разработване на пълна маркетингова стратегия, която да превърне не само остров "Света Анастасия", но и Бургас в привлекателна туристическа дестинация с интересни маршрути в града. 

На самия остров ще бъдат изградени туристически атракции - ще бъдат възстановени и реставрирани църквата и манастирският комплекс, ще се реконструира пристанът и откритите пространства и ще се създаде достъпна среда за хората с увреждания. В манастирската лекарна ще могат да се опитат билков чай и различни ликьори по традиционна рецепта.

За ресторанта, който ще носи името "100 години назад" специално от Регионален исторически музей Бургас са предоставили автентични бургаски рецепти от миналото, по които ще се приготвят ястията.

Със специално художествено осветление ще бъдат представени природните феномени "Гъбата", "Дракона" и "Вкаменения пиратски кораб".

На острова ще се изгради и малка сцена на открито, която ще е подходяща за концерти и театрални спектакли. По този начин това романтично и красиво място ще се превърне не само в желана туристическа дестинация и атракция, но и в едно от средищата на културния живот в Бургас.

Водещи