Родни медици одрусват с 600 евро чуждестранни туристи за преглед 25.06 | 12:35

Лекарите нелегално преглеждат отмарящите по родното Черноморие

От Цанка Донкова

Родни медици одрусват с 600 евро чуждестранни туристи за преглед. Лекарите нелегално преглеждат отмарящите по родното Черноморие, които са закъсали със здравето. Например за превръзка медиците прибират от тях двойно повече пари, съобщава в. "Монитор".

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има 41 регистрирани лечебни заведения и 10 медицински центъра, 20 индивидуални практики и само 10 санитарни автомобила. Нелегалните пунктове са в пъти повече, разкриват хора от бранша.

За сравнение – във всички курорти на север са регистрирани общо 28 лечебни заведения за извънболнична помощ – 18 в Златни пясъци, 8 в Св. Константин и Елена и 2 в Камчия. Те се посещават предимно от чужденци. Повечето от тях не заплащат за услугите, тъй като те са покривани или от европейската им здравна карта, или от здравната им застраховка.

В Созопол пък има едва 5 медицински центъра. Лекари от цялата страна се пренасочват към курортите, като обаче не всички от тях регистрират свои кабинети. Повечето преглеждат в стаите по хотелите или директно на плажа. Нелегалните медици гледат да не се набиват на очи и вместо санитарен автомобил, ползват личен.

Според д-р Вергиния Алексова в лова на пациенти помагат работници, шофьори и нелоялни туроператори, срещу съответното заплащане. Нерегистрираните лекари се свързват и с хотелиери и таксиметрови шофьори, на които също обещават процент, срещу който обслужват на място пострадали при инцидент и най вече злоупотребили с алкохол туристи.

Тази схема работи отдавна. Контролните органи пък все по-трудно се справяли със ситуацията. Ако все пак се стигне до задържане, някои от уличените протестират, че и те имали диплома и съответно умения. По-тревожното е, че манипулациите им може и да са опасни, тъй като не се правят в стерилни условия.

Иначе водещото при тези специалисти е "ден година храни". Парите, които вземат от чудите туристи, не се покриват от застраховател. Заплаща се в брой. Този сценарий се прилага най-гладко при рускоговорящите туристи, защото те идват от държави, които не са членки на ЕС и съответно не могат да си търсят парите по здравна каса, а и нямат застраховки. Останалите се сещат да си търсят парите от застраховател, когато изтрезнеят.

"Както се извиква едно такси, така викат и лекар. Това е бизнес! Някой някъде има координати. Идва после туристът със застраховка при мен и казва: "Аз вчера еди-къде си платих." И става въпрос за големи суми... 500-600 евро на ръка за прегледи", разказа д-р Десимир Борисов, един от свободнопрактикуващите лекари в курорта, който преди 10 години е регистрирал първата си амбулатория.

Според д-р Лъчезар Кайтазки, който е общопрактикуващ лекар, българите биват обслужвани според това дали могат да представят документ, че имат личен лекар и дали са осигурени. Повечето от почиващите обаче били склонни да дадат 30-40 лв. за преглед или манипулация, вместо да се лутат в търсене на регистриран медицински център.

"Много рядко ще дойде някой турист, който специално ще търси здравна помощ по здравна каса", твърди лекарят.

Контролните органи съветват родните туристи да си избират временен семеен лекар на място и да носят здравните си книжки. За да се уверят, че докторът не работи нелегално, пък трябва да се оглеждат за удостоверение и ценоразпис.

Санитарните автомобили също трябва да имат отличителни знаци, включително и името на центъра, към който са наети. Освен това препоръчително е летовниците да вземат лекарства със себе си, тъй като НЗОК е отказала да увеличи направленията на джипитата, които работят по курортите на юг.

Водещи

Най-четени