Румен Драганов: И туристите, и хотелите, са повече от миналата година 14.07 | 13:56

Усещането за отлив на летовници идвало от 114-те нови хотела по морето

От Ростислава Иванова

Тази година летовниците по морето ще са с 300 000 души отгоре и ще достигнат 7,5 млн. души – българи и чужденци. Това потвърди пред iNews директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По негова информация дори и руснаците не са по-малко в сравнение с 2014 г.. Те обаче не са в хотелите, а в собствените си апартаменти по Черноморието и които отдават през лятото на руски туристи, роднини и приятели.

Експертът обясни, че въпреки отлива на руснаци и украинци в хотелите, самите туристи по Черноморието ще са повече от миналата година през втората половина на юли и август. Усещането за по-малко летовници сега пък идвало от 114-те новопостроени и категоризирани хотели, които са отворили врати през лятото.

"Туристите са повече, но и хотелите са повече", каза той за iNews. Дори само в рамките на днешния ден Министерството на туризма е категоризирало още 20 нови хотела, които вече посрещат гости.

Експертът прогнозира, че с този темп в строителството на хотели по морето, след 10 години не само цялата брегова ивица ще е презастроена и природа няма да остане, но и самите хотели няма да могат да се запълнят. "Ако миналата година говорехме за заетост на базата от 58%, сега ще бъдат 55%, а след 10 години нищо чудно заетостта на леглата да падне до 10% при това несекващо строителство на хотели", коментира Драганов.

Приходите от туризъм тази година обаче със сигурност ще паднат значително, смята още той. Макар туристите да са повече, приходите в отрасъла ще паднат заради намаляването на цените на туристическите пакети и нощувки. Заради отлива на руснаци хотелиерите се принудиха тази година да свият печалбите си като свалят цените, само и само да не стоят празни.

"България се явява близо четири пъти по-евтина от Гърция в момента във върха на сезона. Дълбоката концептуална криза, в която се намира туризмът, не му позволява да направи каквато и да е стъпка към подобряване на качеството на услугите”, отбеляза Драганов пред БГНЕС.

Според него късият сезон води до нежелание на качествения персонал да работи в България. "Действително има изоставяне на качествените кадри. България подготвя такива кадри, но те работят в Гърция, Европа, круизните кораби в света, но не и у нас", допълва той.

Драганов посочва и като проблем недостатъчно доброто представяне на туристическите услуги на вътрешния пазар и като цяло негативното отношение на населението към туристическите услуги у нас.

"Нямаме нито една реклама на българския туризъм в България. Имаме на Гърция, Турция и на всички съседни страни, но не и наша. Българите въобще не познават родния туристически продукт, който не е лош", смята той.

Драганов е на мнение, че проблемите в Гърция няма да спрат българите, планирали почивките си там.

"България е може би най-слабо засегнатата дестинация в този период, тъй като традиционно българите посещават Гърция като много близка морска дестинация. Освен това традиционно българите използват пари кеш, така че за тях въобще не беше изненада предупреждението, което трябваше да отправят други правителства и туроператори към държавите си”, убеден е експертът.

За сметка на това обаче българският туризъм вече понася щети от гръцката криза с драстичния спад на туристи от там. "Сега заради кризата има намаляване на пътуванията към България”, каза Драганов, който първи за iNews алармира, че туризмът в в Югозападна България ще понесе най-тежки загуби – около 65 млн. лв. до края на годината, заради драстичния спад на гостите от Гърция.

 

Водещи

Най-четени