СПА услугите ни като тези в Чехия 25.04 | 14:59

Критериите са по-високи, а потребителите по-защитени, каза Маринов

От Десислава Маданска

Качеството на спа услугите в България се изравниха с тези в Чехия. Това заяви зам.-министърът на туризма Иво Маринов по повод предстоящия годишен конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA).

По думите му вече седем български хотела отговарят на двата стандарта на асоциацията. Това означавало, че критериите са по-високи, а потребителите по-защитени.

Маринов обясни, че този вид отдих надгражда традиционните летни и зимни почивки, привлича по-платежоспособни гости от чужбина и преодолява сезонността в сектора с откриването на нови работни места.

СПА, балнео- и уелнес услугите се съчетават чудесно с другите форми на специализиран туризъм – еко-, селски, познавателен, приключенски, защото курортите ни са в запазени екозони с огромно биоразнообразие и в близост до много културно-исторически находки, подчерта зам.-министърът.

По думите му това стимулирало ръста на допълнителните услуги в туризма – 38% от гостите, ползващи СПА продукт, търсят още един допълнителен, а 26% - още два, припомни Маринов.

По време на специализирания форум, който ще се състои в Поморие от 14 до 17 май тази година, ще участват 17 губернатори от Русия, където интересът към СПА услугите става все по-силен.

Чуждите гости ще се срещат с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео- и уелнес програми за работници от големи руски промишлени обекти.

Освен това се очаква български хотелиери да разговарят и с експерти от частни здравни каси на различни европейски страни за съвместни балнео- и медикъл проекти. 

Водещи