Сайт за самолетни билети заблуждава с цените 27.10 | 11:01

Terminala.com не съобщава за задължителната допълнителна такса от 7 евро по издаването на талона

От Ралица Стоянова

Потребителите могат да бъдат заблудени за цените на полетите при онлайн резервация на самолетни билети от сайта www.terminala.com. Там липсва информация за задължителната допълнителна такса от 7 евро по издаването на самия талон.

За тази опасност сигнализира Белгия чрез европейската система за сътрудничество при защита на потребителите (CPC) от нелоялни практики и нарушения при електронната търговия на територията на Общността, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Друго нарушение е, че макар на сайта цените да са обявени в евро, ако пасажерите резервират чрез американска самолетна компания и плащат с кредитна карта, им се удържа сума в долари, която включва и допълнителна такса за смяна на валута. Това обаче никъде на сайта не е обяснено и потребителите го разбират едва след извършването на транзакцията.

Според информацията в сигнала от Брюксел търговецът е с адрес в Испания.

От своя страна Комисията за защита на потребителите ще подаде сигнал към СРС системата срещу „София Интернешънъл“ за нереализирани полети по дестинацията София-Берлин, за които потребителите не са били обезщетени. Известно е, че фирмата е регистрирана в Германия и твърди, че е част от „Хамбург Интернешънъл“, но всички опити за връзка с търговеца до момента са безуспешни. В КЗП са постъпили няколко жалби на потребителите за несъстояли се полети.

Водещи

Най-четени