Само за богатите ли е СПА туризмът? 29.08 | 13:55

35 участника се борят за Балканските СПА награди, които ще бъдат раздадени в петък

От iNews.bg

70% е увеличението на европейските туристи, които ползват СПА услуги по време на почивката си за последните две години. Това разбива мита, че СПА туризмът е само за богатите, изтъкнаха участниците в пресконференция за Балканските СПА награди, които ще бъдат раздадени в петък (31 август) в Кюстендил. iNews е медиен партньор на събитието.

СПА туризмът обаче дава възможност за привличане на по-платежоспособни туристи, което е плюс за бизнеса. През последните години ръстът на туристите се увеличава, а приходите от тях – не. Това е само в ущърб на бизнеса, обясни Поли Карастояновa от Националния борд по туризъм.

35 участника от общо 68 кандидата ще се включват в Балканските СПА награди.

Те се раздават за трети път в България, като за първа година са с балканско участие. В надпреварата се включват освен страната ни и Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Наградите ще бъдат раздадени в шест категории – СПА дестинация на Балканите, СПА хотел на Балканите, СПА продукт на Балканите, СПА мениджър на Балканите и фирма за изграждане и оборудване на СПА. Във всяка категория има по един български участник, похвалиха се организаторите.

Наградите разширяват ролята на България като СПА дестинация на Балканите, изтъкна Поли Карастоянова, която разкритикува отсъствието на министъра на туризма на пресконференцията.

През последните години СПА туризмът се развива бурно, но хаотично. Подобни мероприятия утвърждават критериите и открояват лидерите в бранша, заяви Силвия Паскалева, СПА експерт и председател на журито, което определя победителите.

Самото жури се състои от шест души – по един от всяка страна. То ще оценява кандидатите по международните СПА стандарти на базата на въпроси, на които са отговорили онлайн.

Що се отнася до стандартите в бранша, участниците в пресконференцията изтъкнаха проблема, че в новия Закон за туризма няма категоризация за СПА туризъм.

Почти всички 3,4 и 5-звездни хотели се рекламират като СПА, а не отговарят на международните критерии. Законът предвижда като СПА да се регистрират само хотели с минерална вода. Мария Инджова, председател на Алианса по туризъм на Югоизточния регион, се обяви против като изтъкна, че и въздухът, а не само водата, е лечебен.

Водещи

Най-четени