Сапарева баня – една неоткрита туристическа дестинация 11.04 | 09:59

Градът има отлични природни дадености, но липса на инициатива и реклама

От Ралица Стоянова

Туризмът е основен поминък на населението в община Сапарева баня. Природата, горещите минерални извори и изобилието от религиозни обекти са предпоставка за развитие на планински, еко, религиозен, спа туризъм, както и балнеолечение. По проект "Екотуризъм по пътя на живата вода" е изграден посетителски център, екопътека "Вълявица" и градинка около действащия гейзер в центъра на града.

Със своята 103-градусова вода този гейзер е един от най-горещите в света. Минералната вода се използва за екоземеделие – хората пръскат лозите си с нея, както и за отопление на общинските сгради. През 2001 г. в града е изградена малка геотермална централа, която отоплява детската градина, училището, поликлиниката, общината, банята и санаториума.

Това разказа зам.-кметът на Сапарева баня Радка Георгиева пред журналисти по време на втория тур, посветен на селския и екотуризъм по проект на Министерството на икономиката енергетиката и туризма за насърчаване на вътрешния туризъм.

Селският туризъм в чистия му вид – отглеждане на животни и земеделски площи, посрещане на гости и предлагане на чиста храна, е неразработена ниша в Сапарева баня. Повечето млади хора предпочитат да работят в близките градове или в чужбина, но не и да се занимават със земеделие, твърди зам.-кметът.

В Сапарева баня функционират три хотела и три къщи за гости. Заетостта в тези обекти обаче е едва 20%, твърдят представители на бизнеса. Причина за това от една страна е силната конкуренция на популярните курорти Боровец и Паничище, които се намират наблизо, а от друга липсата на реклама на Сапарева баня като туристическа дестинация. Общината се представя на туристически изложения, но не работи пряко с туроператорски фирми. Необходима е частна инициатива, казва зам.-кметът Радка Георгиева.

Водещи

Най-четени