Светлинното шоу на Царевец празнува 25-ти рожден ден 22.10 | 15:16

По този повод командният му пункт отваря врати за посетители, а шоу ще има всеки ден от 23 до 26 октомври

От Нели Минчева

Командният пункт на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ на историческия хълм Царевец ще бъде открит за посетители от 23 до 26 октомври, съобщиха от общинската агенция по туризъм.

Проявата е организирана в рамките на тържествата за 825-та годишнина от създаването на Втората българска държава и по повод 25-ия рожден ден на спектакъла.

Уникалната за България звуково-светлинна феерия е създадена от българско-чешки екип по повод на 800-годишнината от въстанието на Асеневци и обявяването на Търново за столица на Втората българска държава.

Сценарист и режисьор е именитият филмов творец Въло Радев, а техническият проект е изпълнен от чешки екип с ръководител инж. Ярослав Хник. Музиката е на композитора Симеон Пиронков. Сред изпълнителите на соловите партии са певицата Илдъз Ибрахимова и флейтистът Симеон Щерев, припомнят от туристическата агенция.

По време на Дните на отворени врати посетителите ще могат да се запознаят с командния център на спектакъла, разположен под Патриаршеската църква „Възнесение Господне“.

Програмата, управлявана от компютър, включва 8-лентов магнетофон, система от 2400 цветни прожектора, 140 светкавици и четири лазерни устройства. Част от програмата са шест механично задвижвани камбани, най-голямата от които тежи шест тона, обясняват от техническия екип на спектакъла.

Съоръжението се захранва с пръстен от шест трансформатора с обща мощност от 3,5 мегавата, като неведнъж кабели и прожектори са ставали обект на посегателства от крадци на цветни метали.

По данни от статистиката за времето от премиерата на 11 ноември 1985 г. до края на септември основната атракция на Царевец е събрала над 3 млн. зрители.

За разлика от премиерните представления, днес шоуто може да се наблюдава срещу 800 лв. на сеанс от две закрити площадки. Безплатните издания на „Звук и светлина“ за масовата публика от площада пред крепостта Царевец са само на националния и официалните празници, както и за традиционния празник на Велико Търново - 22 март.

По повод на юбилейните тържества общината подарява спектакъла на всички жители и гости на старата столица на 23 и 26 октомври от 20:30 часа.

Водещи

Най-четени