Световният туризъм трайно пребори кризата 17.01 | 15:18

Международните посещения са скочили с 6,7% през 2010, тази година се чака нов ръст

От Нели Минчева

Световният туризъм отбеляза стабилно възстановяване през 2010 г., като международните посещения са се увеличили с 6,7% в сравнение с предвиждан ръст от 5-6 на сто. Това сочат обявени в понеделник данни на Световната организация по туризъм.

"Стимулиран от подобрените икономически условия в света, международният туризъм се възстанови по-бързо от предвиденото от влиянието на световната финансова криза и икономическата рецесия от края на 2008 и 2009 г.", обясняват от базираната в Мадрид организация.

Международните туристи през миналата година са били общо 935 млн. спрямо предвидените 920-930 млн., показва цитираната от АФП информация на Световната организация по туризъм. По този начин секторът надминава дори равнищата, достигнати преди кризата.

Основен двигател на силното представяне са страните с развиващи се икономики. Допринесли са и ключови събития като Международното изложение в Шанхай, Световното първенство по футбол в Южна Африка, Зимните олимпийски игри в Канада и др.

Със значителен ръст се отчита Азия, където туристите са се увеличили с 13% до 204 млн. души през миналата година. В Европа повишението е от 3 на сто, а в двете Америки – 8 на сто.

За тази година се очаква глобалният международен туризъм да нарасне с между 4 и 5 на сто.

Водещи

Най-четени