Селският туризъм постепенно набира скорост 28.03 | 08:55

Инвестициите в сектора се насочват предимно в Странджа, Добруджа, Северозападна и Югозападна България

От Ралица Стоянова

Около половин милион са туристическите посещения в селата през последните години, сочат данни на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм.

Поради по-добре запазеното културно и природно наследство, приоритетно се насочват целеви инвестиции за развитие на селския туризъм в Странджа, Добруджа, Северозападна и Югозападна България. Пионерите на селския туризъм са Момчиловци и Добринище, които започват такива инициативи преди 15 – 20 години.

Предлагането се обособява в два типа – селски туристически комплекси със значителна леглова база и самостоятелни традиционни къщи.

Частни инициативи за осигуряване на основните услуги – настаняване и хранене, се разглеждат като добри примери за вписване в селската атмосфера и за частично съживяване на малки изостанали селища като например с. Каменци (община Кайнарджа) и с. Емен (община Велико Търново).

Съсредоточават се услуги за селски туризъм в така наречените сателитни на големите градове селища като с. Згориград (Враца), с.Арбанаси (Велико Търново), с. Богослов (Кюстендил) и др.

Примерите за класически селски туризъм, включващ настаняване в обитавана къща, предлагане на прясна и екологично чиста храна, непринудени контакти с домакините, обаче се броят на пръсти, смятат от асоциацията за селски туризъм.

Най-четени