Ски пистите да се третират като открити спортни обекти 29.04 | 20:44

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти

От Кремена Бедерева

Представителите на Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" поискаха от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министерството експертно съдействие и подкрепа за промени в три закона.

Това ще позволи по-активно инвестиране в зоните на зимните курорти и развитие на регионите - законите за устройство на територията, за горите, за защитените територии, както и да залегнат в текстовете на новия Закон за туризма, смятат още от организацията.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Сред членове на организацията са общините Смолян, Сапарева баня, Самоков, Банско и Разлог, курортите Пампорово и Боровец, проектите "Рила" и "Перелик".

Социално-икономическото развитие на тези общини зависи от зимния и ски туризма, а безработицата е далеч над средната за страната и на места достига 27 на сто, подчертаха от гражданското сдружение.

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти, при чието изграждане да не се изменя предназначението на земята под тях.

Коалицията настоява да не се изисква промяна на предназначението на горските територии при монтиране на стълбове за лифтове и влекове.

Водещи

Най-четени