След британците и руснаците пощуряха по имотите у нас 19.03 | 21:32

Имотите в малките и китни селца по Балкана са предпочитани

От Ивелина Георгиева

След масовата вълна на закупуване на имоти от британски граждани през 2003-2004 г. в китни български села идва ред и на руснаците.

Брокерите на недвижими имоти очакват втора вълна на чуждестранни купувачи в малките и китни села, намиращи се в Централния Балкан и Предбалкана, пише вестник "Преса".

Много руски граждани се интересуват от закупуването на имоти във вътрешността на страната, посочи Саша Ганева, председател на регионалната структура на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Причината за този интерес е, че руснаците предпочитат спокойни райони, които да са близо до областните градове, обясни тя.

Най-предпочитани са Великотърновският, Габровският и Дряновският регион. Дори през 2012 г. в Дряновския Балкан вече са реализирани няколко сделки за продажба на имоти от страна на руски граждани.

Районът е атрактивен особено за тези руснаци, които идват от северната и най-студена част на Русия, тъй като за тях климата у нас е мек и топъл.

Представителите на бранша смятат, че освен с климата, Великотърновският район ще привлече вниманието на руснаците и с история, заради множеството исторически паметници, крепости и атракции.

Не без значение са и значително ниските цени на имотите, които ще засилят интереса на чуждестранните купувачи.

Един апартамент във Велико Търново се продава между 350-500 евро/кв.м, а вилите по селата за 150-250 евро/кв.м.

През 2003-2004 г. над 500 британци си закупиха имоти в района на Централния Балкан. Някои от тях не идват само на почивка, а ми се заселиха за постоянно в района.

Водещи

Най-четени