Слънчев бряг се бори с "копърките" 30.05 | 16:03

Въвеждат се правила за движение в курорта

От Десислава Маданска

По алеите, зелените площи и тротоарите в Слънчев бряг вече няма да може да паркират автомобили. Това става възможно чрез правилата за движение в комплекса, които влизат в сила от 1 юни, съобщиха от "Слънчев бряг" АД.

Паркирането ще се извършва в обособените паркинги

или в зоните за почасово паркиране. Заплащането за паркомясто в тези зони ще става чрез изпращане на SMS с номера на автомобила на кратък номер 135544 за всички мобилни оператори. Цената на услугата е 1,50 лв. с ДДС плюс стойността на SMS съобщението.

Ако тези условия не са спазени, превозните средства ще се репатрират или ще се поставят скоби. Таксите за "освобождаването” им са съответно 50 и 25 лева. От дружеството, стопанисващо курорта, посочиха, че все пак ще има гратисен период до 10 юни.

От 1 юни максималната скорост за движение по алеите и улиците в комплекса ще е 40 км/ч.

От дружеството посочиха, че бариери и пропускателен режим в комплекса няма да има

Ще се осъществява контролен режим, за да не се допускат опасни и шумни превозни средства и товарни машини по пешеходните зони.

Забраняват се и достъпът, и движението по частните пътища на "Слънчев бряг” АД на всички видове АТВ, мотопеди и мотоциклети без полицейска регистрация. Това се отнася и до всички други видове моторни превозни средства, които нямат поставени регистрационни табели. Тези мерки няма да се отнасят за полицейските и сметосъбиращите автомобили, както и линейките. Целта е да не се смущава пълноценният отдих на туристите в курорта, обясниха от дружеството.

Летовниците ще могат да се възползват от услугите на

270 таксита, които ще могат да работят на територията на курорта, само ако имат стикер или удостоверение, издадени от дружеството.

Ако таксиметровите коли нямат необходимия документ, могат да влизат в комплекса единствено с пътници, а разрешеният им престой е 15 минути. По този начин от дружеството решават проблема с нелегалните и нерегламентирани таксита, т.нар. копърки.

Под наем на разположение на туристите през цялото лято ще бъдат общо 26 файтона, 300 електрически триколки, 100 четириместни велорикши и 100 велосипеда.

Въвежда се и строг контрол за организаторите на обиколките по заведения – т.нар. Bar crawl. Те ще трябва да имат задължително лиценз за туроператорска дейност, както и да оповестят предварително маршрута, по който ще се движи групата. Максималният брой участници в една група може да бъде до 200 души. Сборният пункт за началото им трябва да бъде в закрито заведение – бар или дискотека. Няма да се допуска събирането на голям брой хора на открито, уточняват от дружеството.

Водещи

Най-четени