София - най-евтиният град за туризъм в Европа 28.10 | 08:24

На второ място е Краков, следван от Букурещ и от Истанбул

От Кремена Бедерева

София за пореден път беше определена за най-евтиния град за туризъм в Европа, съобщава в. Newsday.

Класацията се изготвя от специализирания портал Prace of travel, даващ съвети за най-евтини пътувания. На второ място в класацията е Краков, в Полша, следван от столицата на Румъния - Букурещ и от Истанбул.

На пето място е столицата на Унгария - Будапеща. В десетицата попадат Варшава, Санкт Петербург, Прага, Загреб и Москва, уточнява още БТА.

За съставянето на класацията се взимат предвид цените на транспорта, хотелите, яденето и входните такси за най-главните туристически обекти.

iNews припомня, че в началото на септември зам.-кметът на столицата Ирина Савина съобщи, че на всички обществени входни точки в София ще бъдат разположени туристически информационни центрове.

Предстои да се открият такива на двата терминала на летището, на Централна автогара, на Централна жп гара, както и при НДК. Те ще представляват малки павилиони, в които служители на "Туристическо обслужване" ще дават необходимата информация на туристите.

Междувременно общината продължава разговорите с туристическия бранш в София, като има консенсус за намаляването на размера на туристическия данък за хотелите с по-висока категоризация.

Възможно е данъкът да се върне до размера на старата туристическа такса - по лев за легло в хотел, смята Савина.

Водещи

Най-четени