София отчита 500 000 туристи с 850 000 нощувки за първото полугодие 31.08 | 16:30

Ръстът на гостите е с 6%, а на нощувките 3,5% спрямо 2014 г.

От iNews.bg

Половин милион са регистрираните туристи в София от началото на годината до края на юни, като 300 хиляди от тях са чуждестранните гости на столицата. Ръстът на туристите за първото полугодие в сравнение със същия период на 2014 г. е с 6%. За същия период са реализирани и 850 000 нощувки в хотели или с 3,5% повече от миналата година.

Това отчете кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред Консултативния съвет по туризъм към Столична община, като се позова на данни на Общинско предприятие "Туризъм".

Най-голям за отчетения период е бил броят на посетителите на града през юли, каза още тя. И изтъкна, че за поредна година се запазва тенденцията за нарастване на броя на туристите в българската столица.

Положителен фактор за по-високата посещаемост на София като туристическа дестинация е удобният достъп от летището до центъра града, както и в метролъчите в останалите посоки. "Разкриването на пет нови линии на Столичното метро направи възможно присъствието на туристи в София. По този начин целогодишните директни линии до различни градове в Европа и Близкия Изток са вече 50, а включвайки сезонните, стават 60", допълни тя.

За първото полугодие същия период нощувките в хотели са с 3,5% повече спрямо миналата година, като са реализирани 850 000 броя. Според Фандъкова това означава, че гостите на столицата остават за повече от 1 нощ, което е и целта на работата за популяризиране на града, констатира тя.

Преобладаващата част от чужденците, пристигнали в София с туристическа цел, са били от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция, а по-малко - от Израел, Румъния, Франция, Русия, Сърбия и Черна гора, информира Фандъкова. И отчете най- сериозен ръст на гостите от Израел, Украйна, Япония и Китай. С 45% повече китайски туристи е посрещнала столицата за първото полугодие спрямо същия период на 2014 г., като броят им е бил общо 5000 души.

Междувременно Столична община започва работа по оборудване на уристическия информационен център в подлеза на хотел "Шератон" с осигурено финансиране, стана ясно още. Разработват се и няколко обекта, с които центърът на София ще се превърне в сериозна туристическа атракция, допълни столичният кмет.

"Имаме много целенасочени усилия за разработване на няколко обекта, които са в различна фаза. Най-старият обект на територията на Столична община е неолитното селище в район "Слатина", където археологическите проучвания продължават и тази година сме на финала, каза тя. И допълни, че догодина ще стартира и проект за експониране и разработване на туристически маршрут до този обект, който ще разкрие историята на тези земи от преди 8000 години.

"Работи се усилено и на Западна порта на античната крепост Сердика, където има голям напредък. Успяхме да спечелим проект и по Норвежката програма и предстои завършването на този обект и превръщането му в атракция. Работим усилено и на площад "Света Неделя", където има много интересни находки. Министерството на културата довършва проекта за Ларгото. С тези няколко обекта центърът на София се превръща видимо в една сериозна туристическа атракция. Това означава, че маршрутът от оста от храм-паметник "Св. Александър Невски” ще се разшири чувствително и в посока Музея за история на София, който ще бъде открит на 17 септември, отбеляза Йорданка Фандъкова.  

Водещи

Най-четени