Спа и балнео услугите вече със сертификат 09.02 | 15:32

Така ще се рекламират само хотели, чиито терапевтични обекти отговарят на изискванията

От Ростислава Иванова

"Държавен вестник" публикува днес Наредбата за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове. С нея за първи път в България се регламентират законово тези услуги, като се въвеждат минимални задължителни изисквания, на които трябва да отговарят тези специализирани центрове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Отсега нататък правото да ползват съкращението "СПА" ще имат само сертифицираните по реда на наредбата обекти. Сертифицирането, което ще е за рок от 5 години, ще се извършва от Министерството на туризма.

Подробните изисквания към центровете са подредени в няколко групи: изграждане, оборудване и обзавеждане, обслужване, предлагани туристически услуги, квалификация и стаж на кадрите, гласи още наредбата.
С влизането й в сила министерството иска да прекрати порочната практика хотели с минимално оборудване сами да се определят като СПА центрове, гласят мотивите.

За да бъдат потребителите информирани, пък ще бъде създаден регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър, който ще бъде достъпен онлайн.
В съобщението се отбелязва още, че наредбата е била сред основните приоритети на министерството и че от бранша са я очаквали от десетилетия.

През последните години все по-голямо значение придобива и съчетаването на СПА, балнео и уелнес услугите с другите форми на туризъм: морски, зимен, планински, селски, голф и др. Това стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезоните, разкриване на нови работни места и привличане на платежоспособни туристи, подчертават от министерството на туризма.

 

 

Водещи

Най-четени