Спад в интереса на туристите към област Шумен 12.12 | 21:54

С 10% по-малко туристи са посетили забележителностите в Шуменско тази година

От Елена Кирилова

10% по-малко туристи са посетили културните и историческите забележителности в Шуменско през 2012 г. в сравнение с миналата година.

Около 90 хил. души са посетили резерватите "Плиска” и "Мадара”, както и музеите в областния град. Миналата година техният брой е бил 101 хил. души.

С 10 на сто е спаднал и интересът към Националния историко-археологически резерват и музей "Велики Преслав”, заяви Пламен Савов, директор на музея. По думите му през тази година туристите все пак са били с 15% повече спрямо 2010 г., въпреки спада от последната година.

Причината да има по-малко туристи в района според комисията по туризъм е липсата на указателни табели и рекламни материали за историческите обекти.

По думите на заместник-областния управител Ивайло Илиев Шуменска област е единствената и нас, която има на територията си четири археологически резервата. Илиев предлага да се създаде сдружение на общините. То ще има за цел да събира необходимата информация за туристическите обекти в района и да кандидатства за финансиране по различни проекти. Освен това той даде идеята да се обяви конкурс за изработването на рекламна стратегия за общ туристически продукт в Шуменско.

Ивайло Илиев иска до средата на януари 2013 г. да се уточни какви са изискванията за поставянето на информационни табели, които да указват къде се намират основните туристически обекти.

Водещи

Най-четени