Спад в резервациите за Коледа и Нова година 14.12 | 09:15

Българите се отказват от прекалено скъпи, но и прекалено евтините оферти за празниците

От Ивелина Георгиева

Спад в резервациите за Коледа и Нова година се забелязва през тази година. Това коментира за iNews собственикът на туристическа агенция Надя Маринова. Тя обясни, че значително по-малко са резервациите за "скъпите" дестинации.

Българинът се оказва традиционалист по отношение на курортите, в които посреща празниците. Както и други години първо са свършили местата по офертите за all-inclusive в гръцките курорти. Обяснението е просто – цените са по-ниски от подобни предложения в България, а качеството на услугата и особено храната – е на много по-високо ниво, отколкото у нас.

"За съжаление сякаш някои собственици на български хотели предпочитат висока цена и полупразен хотел, отколкото пълен хотел на по-ниска цена", обяснява Надя Маринова.

По отношение на българските курорти засега има тенденция за резервации в SPA-хотелите и основно във Велинград. Те са предпочитани от семейства с малки деца. Към края на ноември са резервирани 90% от хотелите в курорта.

За зимните празници се наблюдава голям спад на "скъпите" дестинации, уточнява собственикът на "Лидер Тим Тур", но пък и най-евтините оферти все още не са изчерпани – хората предпочитат "златната среда". По отношение на цените няма голяма промяна спрямо миналата година - особено в курортите, където през миналата година е имало голям наплив - офертите са същите, допълва тя. 

Повечето хора не са се изкушили да си подарят по-дълга почивка и продадените пакети са основно само за официалните почивни дни. Нормално – повечето резервации са и само за Новогодишните празници. "Коледа е семеен празник е и редно да се отпразнува вкъщи, с най-близките", коментира Маринова.

Наблюденията на експерта в областта на туризма се потвърдиха и от гласуването в анкетата на iNews за резервациите за Коледните и Новогодишните празници. Към края на ноември само 8,4% от гласувалите потвърдиха, че вече имат резервация и са платили капаро за почивните дни. Болшинството от нашите читатели обаче заявяват, че ще бъдат с роднини (18%) или приятели (27,9%) по празниците и въобще не са се интересували от офертите на туристическите компании.

По една или друга причина, една трета от нашите читатели няма да празнуват нито Коледа, нито посрещането на Новата 2012 година.

Бърза проверка сред предложенията на повечето туристически агенции също показа, че още не е късно за резервация за почивка в края на годината. Останали са места и в чужбина, и в нашите курорти.

Липсата на сняг пък също допълнително демотивира любителите на зимните спортове да си подарят няколко дни спокойствие в планината.

Водещи