Спадът на руските туристи се задълбочава 06.06 | 10:54

Турция, Египет и Тунис ни взимат летовниците с по-ниски цени и разплащания в рубли

От Кристиан Костурков

Очакваният спад на руски туристи през тази година се потвърждава. След като през зимата беше отчетено сериозно намаление на посещенията им по ски курортите, сега положението на морето става още по-сериозно. През миналия месец родното Черноморие е било посетено от 28% по-малко летовници от тази страна спрямо традиционния туристически поток от нея. Това съобщава руската информационна агенция "Регнум”, цитирайки интервю на председателя на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов пред "Дарик”. През по-активните летни месеци той очаква спадът на руските туристи да се задълбочи.

Предстоящият отлив Иванов свързва с политиката на Русия през този сезон да пренасочи своите туристи към Турция, Египет и Тунис. Причината на летовниците да бъдат препоръчвани именно тези дестинации е, че от една страна са свалили цените на почивките, а от друга – приемат разплащания в рубли, обяснява Иванов.

Част от традиционно почиващите в България руснаци през тази годна няма да посетят страната ни и заради призива да се почива в присъединения към Руската Федерация полуостров Крим. Това се отнася не само до възрастните и семейните летовници, но и до децата. Според оценки на Бургаската регионална туристическа камара през това лято голямо количество малчугани, които са идвали на летни лагери в България от години, ще изкарат ваканцията си в други държави. "До момента са били отменени стотици резервации. Най-вероятно детските лагери по българското Черноморие ще останат празни през този сезон”, прогнозира Иванов.

Той вижда част от причините за спада на руските туристи и в политиката по отношение на зимния туристически сезон. "Докато се опитвахме да спасим потока в ски курорти, се появиха огромни проблеми за хората, които печелят от туризма по морето през лятото”, казва Иванов. И прогнозира още по-сериозно задълбочаване на проблема. От "Регнум” припомнят, че и ски сезона в България отчете сериозен спад на традиционните си посетители от Русия. Според данни на туриператорите през миналата зима туристите от тази страна са намалели с около 20%. За справянето с проблема не помогнало и решението на България да опрости процедурата по издаване на визи за руски граждани.

Водещи

Най-четени