Спасителната служба: Не ходете в планините! Очакват се лавини! 17.01 | 10:36

Рискови предпоставки са силните навявания от сняг по склоновете и високите температури

От iNews.bg

"Има сериозна опасност от лавини при обилен снеговалеж като сегашния. За момента опасността отива към трета степен, т.е. значителна степен", предупреждават от Планинската спасителна служба.

Опасни са север-североизточните склонове и източните склонове на планините, тъй като там има сериозни снегонавявания. Новият сняг е от порядъка на 15-20 см, но снегонавяванията на места са над 40 см.

Спасителите определят обстановката в планините по-скоро като лоша. Сняг вали навсякъде, но температурите са високи, което също е предпоставка за лавини. По високите части усещането е по-скоро за мъгливо време, защото има такава облачност, която създава усещането за мъгла.

Времето не е подходящо за посещение на планините, особено в по-високите части, категорични са от Планинската спасителна служба. Очакванията са температурите да паднат.

Туристите трябва да се движат само по зимните маркировки и да избягват участъците, където има повишена опасност от лавини. Освен това е важно да бъдат със ски или снегоходки или поне с гети върху обувките си, за да си запазят краката сухи, съветват от спасителната служба.

 

 

Водещи

Най-четени