Специална звезда за хотелите с минерални извори 22.02 | 20:16

В България има 150 минерални извора, които са уникални

От Елена Коцева

С 14 проекта  са предназначени за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Проектите са на стойност 64 милиона лева и се финансират с 85 на сто от Оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС.

Те могат да бъдат усвоявани в периода от 2007 до 2014 година, като 9 от тях вече са в изпълнение.

Експерти от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) днес представиха във Вършец идеите и възможностите на програмите по време на Конференция на тема "СПА и уелнес туризъм в България".

В България има 150 минерални извора, които са уникални по своя състав на водата и температура - от 12 до 103 градуса. Изворите се намират в различни части на страната, като някои от тях са разположени в най-чистите от към замърсявания райони, бе посочено още по време на презентацията. Това създава отлични условия за СПА туризъм в цялата страна, посочват от министерството.

iNews припомня, че от началото на тази година с приетите промени в Закона за управление на водите, минерални извори се предоставят за управление на общините. В началото на този месец от МОСВ вече издадоха сертефикати за заявилите желание за това общини. 

До края на годината МИЕТ ще присъди специален знак на хотелите, които използват минерална вода за своите  СПА услуги. По този начин те ще се разграничат от други хотели, които правят същите процедури и са се обявили за СПА хотели, но без да използват минерална вода. В момента няма подобно разграничение туристите често биват заблудени, че ще почиват в хотел с минерален басейн, но като пристигнат на място разбират, че не така.

Експертите на МИЕТ поясниха, че в СПА курортите могат да почиват не само болни хора, които търсят изцеление чрез процедурите с минерална вода, а и здрави хора, които правят превенция на своето здраве, пише БТА. 

Проектите предвиждат рекламна кампания в медиите и интернет за възможностите за туризъм в България, срещи с туроператори, собственици на хотели и къщи за гости и т.н. Сега в интернет и медиите тече кампания "Потърси България". Целта на кампанията е повече български туристи да почиват в българските курорти и особено в СПА курортите.

Водещи

Най-четени