Средиземно море - любимата ни дестинация за круизи 21.07 | 11:57

Българите готови да изхарчат 10 млн. лв. за круизи тази година

От Десислава Янкова

Около 10 млн. лв. ще бъдат изхрачени за морски круизи през тази година. Това заяви за iNews председателят на Българско круиз общество Илиян Иванов.

По думите му, докато преди пет години едва няколкостотин българи са открили круизите като нов, модерен и интересен начин за изкарване на почивката, днес от тази услуга се възползват около 4000 души.

Най-често избираната от българите дестинация е Средиземно море, като продължителността обикновено е от 7 до 14 нощувки. Вариантите са няколко - гръцки острови и Турция, Адриатика и Италия или западно Средиземноморие главно от Испания или Италия.

През зимните месеци има две популярни дестинации за този район: Канарски острови или Свещената земя (Израел).

Според Иванов хората, които вече са посетили голяма част от Средиземно море, се насочват към Скандинавия. Там основните направления са балтийските столици със Санкт Петербург, Норвежките фиорди - с достигане или не до Северния полюс, и Островите из Северния Атлантик до Исландия, дори Гренландия.

Макар и не масово, но все повече българи през зимните месеци посещават района на Карибските острови: Източни Кариби, Западни Кариби, Мексико, Ценрална Америка, Панамски канал и Южни Кариби, посочи Иванов.

Той обясни, че вече има круиз линии които предлагат маршрути из региона, за които не са необходими визи за български граждани. Тръгванията са от острови различни от Пуерто Рико или Флорида.

Все още обаче мечта за по-голямата част от българите, избрали круизните пътувания, остават дестинации като Южна Америка, Югоизточна Азия, Мексиканска Ривиера, Аляска, Австралия и Нова Зеландия, Хавай и островите на Южния Пасифик.

По думите на Иванов най-често бъдещите пасажери първо проучват в Google, влизат в контакт с две-три агенции и дори правят резервациите си онлайн. Плащанията най-вече са по банков път, което улеснява процеса по оформяне на документацията.

Иванов каза още, че благодарение на конкуренцията между круиз линиите, туристите могат да се възползват както от късните резервации - с период на заявка и заплащане под един месец преди отплаването, така и доста голямото намаление на цената.

Така например, едноседмични круизи в Средиземно море през януари – март могат да се намерят на цена под 200 евро на човек, с включени пълен пансион, забавления и порт такси.

Все по-популярни стават и круизите около посрещането на Нова година. Така например, седем нощувки с дестинация Дубай, Оман на цени около 800 – 850 евро на човек.

Водещи

Най-четени