Стара Загора привлича туристи в античен римски град 05.03 | 15:33

Предвиден е мащабен проект за превръщането на града в атракция

От Елена Кирилова

Община Стара Загора започва проект, целящ да превърне разкрития античен град от римско време в туристическа атракция, съобщават от община Стара Загора.

Проектът носи името "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция” и е на стойност 4 387 493 лева.

Идеята е чрез него да се срещнат бъдещето и настоящето на Стара Загора и да се открие новото лице на града.

За целта ще бъде извършена консервация и експониране на западна порта с протейхизма и прилежаща крепостна стена в археологическа среда. Цялостната среда на античния площад ще бъде оформена, така че да се получи реален форумен комплекс с аудиториум, площад и терми.

Предвидено е и оформяне на единен археологически комплекс, с пресичащи се антични улици и сгради в четири инсули, южно от Старозагорската опера. Само на стотина метра от операта ще бъде показа мозайка от антична сграда.

В източния двор на Регионалния исторически музей - Стара Загора ще бъдат експонирани антични руини, които ще бъдат консервирани и реставрирани.

В рамките на проекта ще бъде развита и туристическата инфраструктура. За целта ще бъдат обособени алеи, места за паркиране, стълбище пред Библиотека "Захарий Княжески” и ще бъде извършено озеленяване.

Ще има и специален софтуер, предлагащ интерактивна туристическа информационна система за гражданите и посетителите на града.

Водещи

Най-четени