Столчета за безопасно пътуване на деца и в самолета? 28.03 | 10:21

Идеята е записана в проект на резолюция на ЕП, която ще бъде гласувана след ден

От Деляна Петкова

В самолетите скоро могат да се появят столчета за безопасно пътуване на децата. Това е записано в проекторезолюция на Европейския парламент. Документът ще бъде гласуван по време на сесията в Брюксел утре (29 март).

Самолетните компании трябва да предоставят ясна информация и навременна помощ на блокираните пътници, е записано още в документа. В случай, че превозвачите фалират или спрат да летят, пътниците ще трябва да бъдат превозени безплатно.

Авиопревозвачите ще трябва да гарантират още и че разполагат с компетентен персонал за обратна връзка, който да предоставя на пътниците информация, включително и да им окаже съдействие по телефона.

Сред исканията на европейските депутати още са и да бъде изработен стандартизиран формуляр за оплаквания. Документът трябва да бъде на всички езици на държавите от Европейския съюз и ще бъде предоставян на пътниците при възникване на проблеми.

В проекта за резолюция се настоява и за хармонизация на правилата за ръчен багаж, както и да се постави точка на объркващото ценообразуване на таксите за багаж.

Има искане за премахване на задължителните допълнителни такси при онлайн резервации, едностранни промени в графиците на полетите и ценова дискриминация базирана на местоживеенето на пътниците.

Водещи

Най-четени