Струва си да посетите катедралата "Св. Василий" в Москва 12.10 | 07:11

Катедралата си остава едно от най-емблематичните места на руската столица

От Андриян Георгиев

С уникална конструкция, особено за времето, в което е изградена, катедралата "Св. Василий" си остава едно най-емблематичните места на Москва, пише примамливо за туристите изданието Buzzle.  

Храмът "Св. Василий Блажени" в Москва е построен по заповед на Иван Грозни, за да се ознаменува превземането на Астрахан и Казан. Тя маркира геометричния център на града от XIV век насам. До 1600 г., когато камбанарията на Иван Грозни (друга емблематична сграда) е била завършена, катедралата "Св. Василий" е смятана за най-високата сграда в Москва. 

Известна също като църквата "Св. Троица" (или катедралата "Св. Троица"), първоначалната сграда е била изградена от 8 странични църкви, които са били подредени около деветата църква. През 1588 г. била издигната десетата църква с цел почит към местния светец Василий. Тъй като тя се възприема по-късно (през 16-и и 17-и век) като земен образ на Небесния Йерусалим, тя също е известна като алегоричен образ на Йерусалимския храм. Сградата е проектирана във формата на огнени пламъци, издигащи се към небето. Няма друга такава сграда в руската архитектура. Нещо повече, няма друга подобна сграда, изградена в хилядолетната история на Византийската империя.        

По времето на Съветския съюз катедралата пада жертва на държавния атеизъм. Тя е отнета от руската православна общност и започва да се използва като поделение на Държавния исторически музей, което се случва през 1928 година. Катедралата бива насилствено и изцяло одържавена през 1929 г. Днес тя е все още собственост на руската държава и като част от Червения площад е обявена през 1990 г. от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Църквата "Св. Троица" бележи центъра на пазара, като тя е построена от същия тип бял камък като построения от Дмитрий Донски Кремъл и неговите катедрали. За да отпразнува всяка своя победа в Руско-Казанската война, цар Иван IV построил мемориална дървена църква в непосредствена близост до стените на църквата "Св. Троица". Има кратък разказ в хрониката на Никон, който говори за това, че през есента на 1554 г. Иван Грозни дал заповед да се издигне дървен молитвен дом на почти същото място, където се намира "Св. Василий". През 1555 г. Иван Грозни възложил строителството на друга каменна катедрала в пределите на църквата "Св. Троица", която трябвало да ознаменува неговите военни походи. По това време било голяма новост освещаването на църква в чест на военна победа. Църквата била позиционирана извън стените на Кремъл, с което се целяло да се направи политически жест към класите от неблагородно потекло, и в същото време това действие е насочено срещу наследствената аристокрация. 

Името на "Червения площад" идва от руската дума "красная", което означава едновременно "червен" и "красив". То първо е използвано за обозначаване на катедралата "Св. Василий", а след това името започва да обозначава целия площад. Москва не е единственият руски град, който притежава червен площад. Има няколко други руски града, в които главните площади също са наречени "Червен площад".

Архитектурата на сградата и многобройните ѝ цветове я правят ценен паметник, уникален и без еквивалент в целия свят. Катедралата удивява зрителите със своите ярки цветове, които могат да светят толкова ярко, въпреки трудните времена, през които руският народ е преминал в своята размирна история. Този стриктно източен обект в лицето на катедралата "Св. Василий" отразява едновременно неговата локализация между Европа и Азия, а също така неговия исторически произход.   

Някои татарски учени поддържат определени теории, според които катедралата "Св. Василий" в Москва e възможно да съдържа елементи от казанската джамия "Кул Шариф". Тези елементи включват централния купол и осемте минарета, които не са типични за руската архитектура като цяло. Възможното оправдание за подобни теории може би е желанието на цар Иван Грозни да ознаменува своята голяма победа над Казан. Джамията в Казан се възстановява от 1996 г. Но независимо от това външният ѝ вид е забележително модерен. Джамията беше открита на 24 юли 2005 г. Това събитие беше знаково за поредица от тържества, които бяха посветени на 1000 г. от основаването на Казан. 

Кулите и куполите на катедралата "Св. Василий" изглеждат така, сякаш са поставени в случаен ред и хаотично. Въпреки това тяхната подредба има определена логика и силна символика. Катедралата е покрита с 8 кубета, които могат всъщност да символизират осемте нападения на царя срещу Казанската империя. Четири от тези куполи са осмоъгълни и просторни, а другите четири са по-малки и квадратни. В техния център има кула със заострен връх, покрита от малко златно кубе.

Струва си да посетите тази катедрала!      

Водещи

Най-четени