Събитията, които да не пропускате през август 02.08 | 12:33

По света и у нас през отпускарския месец определено има какво да се прави

От Гергана Златкова

Август е най-отпускарският от всички отпускарски месеци. В някои държави, като Италия например, се наблюдава масово излизане в отпуска и обезлюдяване на градовете за сметка на курортите и терминалите на летищата. И понеже тъй или иначе е време за почивка, съчетайте излежаването на плажната кърпа с нещо още по-добро – интересни фестивали, бирени фестове и събори, каквито се провеждат надлъж и нашир, по света и у нас.

Ето няколко идеи за събития, които можете да посетите този август:

Бирен фестивал в Берлин (2-4 август)

Къде да отидете на бирен фестивал, ако не в Германия? Е, не е Октоберфест, но биреният фестивал в Берлин привлича над един милион посетители всяка година в най-голямата бирена градина в света. По време на първия уикенд на август улиците на Берлин се изпълват със стотици къщурки, предлагащи бира от цялата страна.

Гайдарското надсвирване в Гела (3-4 август)

Гайдарското надсвирване в родопското село Гела се провежда традиционно всяка година в първия уикенд на август. Надсвирването се провежда на поляните до параклиса Св. Илия над селото. По време на събитието се въртят чевермета, по поляната се простират шарени черги, а мелодиите на гайдите звучат до късно.

Фестивал на духовата музика в Гуча, Сърбия (5-11 август)

Фестивалът на духовата музика в сръбското село Гуча неслучайно носи мотото "Лудост, произведена в Сърбия". Селцето не само има най-известният оркестър от тромпетисти в Европа, но и заслужено се превърна в гореща точка за всички духови оркестри от региона. 

Карнавалът в Нотинг Хил (25-26 август)

Около един милион души се отправят към улиците на Нотинг Хил в Западен Лондон за най-големия карнавал в Европа. Зрелищно шествие с пъстри костюми преминава през английския квартал, докато сергии предлагат всевъзможни деликатеси и интернационална храна. Зрителите се включват в празненеството и танците, а музиката е всякаква, от ска и реге, до хип-хоп, фънк, соул и хаус.

Ла Томатина – в Буньол. Испания (28 август)

Хиляди почитатели на доматите пристигат всяка година в селцето Буньол, близо до Валенсия, за да участват в епичната битка с домати - Ла Томатина. Над 30 000 души чакат с нетърпение изстрелването на сигналната ракета, която дава началото на боя, а доматите, нужни за битката, се изсипват от няколко камиона.

Фестивал на сръбската скара в Лесковац (31 август – 1 септември)

Рощилиада е ежегодният фестивал на сръбската скара, който се провежда в град Лесковац. По време на дните на фестивала можете да се насладите на невероятната сръбска скара - увияч, плескавица, кебапчета, вешалица, печени прасенца, както и на бира, музика и добро настроение. Прочетете още за фестивала на сръбската скара

Водещи

Най-четени