Съдът поиска експертен доклад за "Коста Конкордия" до юли 06.03 | 15:19

Делото ще е дълго, казват юридически експерти

От Ивайло Ачев

Първото изслушване в съда по случая "Коста Конкордия" беше проведено в огромен амфитеатър в Гросето, предаде AP.

Делото събра хиляди пасажери от потъналия лайнер, които доста гласовито поискаха справедливост и обезщетения за страшния инцидент.

При първото изслушване съдът назначи комисия от четирима експерти, която да анализира всички данни за лайнера и даде срок до юли тази година за представяне на доклад със заключения. Освен това ще се събират показания и от екипажа на лайнера, за да се уточнят всички подробности относно трагичната нощ. Ще се установява и достоверността на навигационните карти на кораба, за да се разбере дали лайнерът не е отведен по погрешен курс заради техническа грешка.

В момента италианската прокуратура трябва да реши дали да повдигне обвинение на капитана на "Коста Алегрия" - Франческо Скетино. Според експертите делото със сигурност ще се проточи.

В нощта на 13-ти срещу 14-ти март лайнерът "Коста Конкордия" засяда в плитчина близо до Гросето. Инцидентът довежда до смъртта на 25 пасажери, а седем други се водят изчезнали, като се счита с голяма вероятност, че те също са загинали.

Водещи

Най-четени