Създават Гаранционен фонд за фалирали туроператори 03.01 | 15:38

Алтернативата е фирмите да държат парите за резервации на клиентите си в отделни сметки

От iNews.bg

Два варианта за по-голяма защита на правата на клиентите на фалирали туроператори предлагат от Министерството на туризма. Първият предвижда всяка фирма да открие отделна банкова сметка, по която да се превеждат парите при резервация на почивки и екскурзии. Тя трябва да бъде различна от сметките на самия туроператор, като така няма да се допуска пари за почивка на клиентите да се използват за инвестиции в хотели, заплати или за покупки на служебни коли. Вторият вариант е да се създаде Гаранционен фонд, в който вноски да правят самите туроператори и който ще покрива разходите за обезщетяването на клиенти на фалирали фирми. Това е записано в проект за промяна в Закона за туризма, който е пуснат за обществено обсъждане, предаде КРОСС.

В момента законът предвижда туроператорите да имат застраховка "Отговорност на туроператора", която да покрива риска от фалит на фирмата. Но има случаи, при които хората не могат да получат парите си заради липсата на валидна застраховка, гласят мотивите към промените в закона. В такива случаи обезщетенията ще се плащат от новия фонд. С промените в закона се слага и срок от 3 месеца, в който застрахователят трябва да се произнесе по предявена претенция по полица "Отговорност на туроператора". Предвижда се и възможност, по избор на клиента, да не сключва медицинска застраховка, когато той разполага с такава.

Предлага се да бъдат разширени и контролните функции на министъра на туризма, като за целта се предвижда във ведомството да се създаде специално звено. То ще може да проверява спазването на изискванията на туроператорите; на минималните изисквания за категоризираните туристически обекти; на изискванията за ски пистите и туристическите атракции. Като при нарушения ще може да налага принудителни административни мерки. Конкретизират се и правата Държавната агенция за метрологичен и технически надзор като се урежда прилагането на мярка "временно затваряне на басейни и водни атракциони".

С промените в закона се въвежда и нов по-ясен подход за определянето на видовете ски писти, като такива остават пистите за алпийски ски и за ски бягане и се изключват детските ски зони и снежните паркове.

Водещи

Най-четени