Туристи по морето ще садят дъбова гора 30.08 | 07:17

Инициативата, която ще бъде представена в курорта "Албена", е част от проекта на Държавното ловно стопанство в Балчик

От Кремена Бедерева

Дъбова гора, засадена от туристи, ще израсте в долината на река Батова. Инициативата, която ще бъде представена в курорта "Албена", е част от проекта на Държавното ловно стопанство в Балчик за възстановяване на 1150 декара дъбови гори по Черноморското крайбрежие.

Подкрепата за начинанието е на финансовия инструмент за околна среда на Европейския съюз Лайф+. Това съобщиха за БТА от клуб "Предприемач", който води комуникационната кампания по проекта.

Туристи по Северното Черноморие ще могат да получат фиданки и да се включат във възстановяването на екоравновесието в региона. На плажа в "Албена" ще бъдат раздавани информационни материали с указания как точно трябва да бъдат засадени младите дръвчета.

Туристите ще опитат късмета си в томбола, като един от тях ще посети с лесовъд река Батова и ще наблюдава в естествената им среда сърни, благородни елени, диви свине, муфлони и други обитатели на долината.

Над 681 800 евро ще бъдат инвестирани във възстановяването на дъбовите местообитания в двете защитени зони от "Натура 2000" - долината на река Батова и Емине-Иракли, припомнят от Държавното ловно стопанство.

Проектът предвижда до три години да бъдат засадени 400 000 фиданки, отгледани от 10 тона жълъди с висока генетична устойчивост. Новите дъбови масиви на площ от 950 декара в долината на река Батова ще бъдат предпазени от домашни животни с 12-километрова ограда.

Водещи

Най-четени