Туристи се тълпят към ждрелото на река Ерма 19.08 | 17:27

Очакват ги нов парк, екопътека, информационни табла и куп атракции

От Лазар Тодоров

Увеличен е туристическият поток към ждрелото на река Ерма край Трън. Разходката им започва от новия парк там, съобщи секретарят на общината Станислава Асенова.

Върху площ от 5 дка са изградени беседки, съоръжения с барбекюта, детски кътове с пясъчници, места за къмпинг. Красивият кът е достъпен и за хора с двигателни увреждания. Към парка е построена подпорна стена, има рампа.

Туристите продължават по обновената екопътека, чиято дължина е 13,2 км. Тя преминава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове. Маршрутът е кръгов - тръгва от трънската махала "Богоина", достига до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в с. Банкя, върви до местността Китка и едноименния връх и завършва край Трън.

Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето. Четири заслона приютяват туристите. Монтирани са десет камери и два павилиона, в които посетителите могат да получат информация на място по електронен път, допълва БТА.

Екопътеката продължава в Сърбия край атрактивните скали на Гребен планина. Традиционният туристически маршрут в Трън преминава и през музея на бусинската керамика и музея на киселото мляко в с. Студен извор.

Водещи