Туристите рушат Рим 26.06 | 07:26

Посетителите не пропускат да си набавят парченца от културното наследство

От Елена Кирилова

Туристите крадат мраморни плочи, мозайки и павета, останали от Древен Рим. Гостите на града все по-чисто биват хващани на митницата, където се опитват контрабандно да пренесат вкъщи частиците история, съобщава в. Telegraph.

Според началника на полицията Антонио Дел Греко става дума за обичаен тип кражба, но напоследък случаите са зачестили.

Повечето туристи не си дават сметка, че прибирането на парченца мозайка може да не им донесе само спомени, но и неприятни преживявания на летището. Въпреки че предметите нямат реална парична стойност, кражбите на мрамор например са станали част от ежедневието. Проблемът е, че те отнемат част от културното наследство на Рим.

По думите на Греко тези, които биват хващани на границата, са "силно засрамени”, но не са били арестувани. Вместо това те са получили официално предупреждение и позволение да се върнат у дома, при условие че върнат "сувенирите” си.

"Трябва да предупредим туристите, че богатото културно-историческо наследство на града не трябва да се докосва. Това, което хората правят чрез кражбата на предмети, само показва пълното невежество", обясни Умберто Броколи, надзирател на културата, работещ в Градския съвет в Рим. "Легендите и разкошът, които Рим е притежавал, не означават, че е позволено части от тях да бъдат крадени. Това, което туристите трябва да направят за спомен, е да се снимат, но не и да рушат паважа или други предмети."

Управниците на града призовават хората, които искат да си вземат нещо за спомен от италианската столица, да си купят по нещо малко от магазин.

Водещи