Туроператори предвиждат 30% повече руски туристи у нас 02.01 | 18:34

Това няма да се случи, ако не облекчим визовия режим, смятат родни хотелиери

От iNews.bg

Руски туроператори предвиждат, че за лятото България може да разчита на 30% повече техни сънародници туристи. Причината е в изригването на напрежението между Москва и Анкара заради сваления руски бомбардировач от турските ВВС и санкциите, които Кремъл въведе след това по отношение на Турция. Една от тях беше спирането на руските туристи, които масово ходят на почивка в югоизточната ни съседка. В същото време има сериозен отлив и от Египет, където руснаците също обичаха да почиват през последните години. Причината за това пък е несигурността там след свалянето на руския пътнически самолет над Синайския полуостров.

Така голяма част от руснаците, които за лятото на 2016 г. няма да отидат на почивка в Турция и Египет, може да дойдат у нас. Другите им алтернативи са Гърция, Италия и Испания. Руснаци, които в момента са у нас пък споделят, че България е безалтернативна дестинация за много от сънародниците им, съобщава Bulgariq On Air. В същото време обаче те смятат, че родното правителство трябва да направи съответните стъпки, за да привлече нови туристи от Русия. Една от тях е облекчаването на визовия режим, подчертават руснаците.

Мнението им напълно споделят и български хотелиери. Според тях властите у нас трябва да направят първата крачка и да намалят цените на визите за руснаци, както и да опростят процедурите по издаването им. В тази връзка родните хотелиери гледат с надежда към министъра на туризма Николина Ангелкова, която наскоро обяви, че съвсем скоро страната ни ще облекчи процедурите по издаването на визи за руски туристи, ще намали цената им, а също и ще разшири обхвата на издаваните безплатно.

Водещи

Най-четени