Туроператори с оферти към излъганите от „Арайвалс-Иди” 02.05 | 17:35

Клиенти на сайтове за групово пазаруване също са оставали излъгани от евтини почивки

От Кристиан Костурков

В понеделник членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) ще предложат оферти на излъганите от фалиралата в сряда фирма "Арайвалс – Иди”. Това съобщи пред iNews председателят на браншовата организация Байко Байков. "С оглед на възможностите, с които разполагат членовете на АБТТА, и свободните места, ще предложим на ощетените клиенти на "Арайвалс – Иди” специални условия за предлагани от нас туристически продукти”, заяви Байков. Той не уточни какви точно ще бъдат офертите, тъй като тепърва това ще бъде обсъдено между фирмите в организацията. Това ще стане в понеделник следобед,когато членовете на АБТТА ще разгледат възможностите си, след което ще бъдат представени и специалните предложения.

В сряда фирмата "Арайвалс – Иди” ООД поиска от съда да я обяви в несъстоятелност и обяви, че няма да може да изпълни ангажиментите си пред партньорите. Така близо 300 българи, които си бяха купили почивки в Гърция и Италия през фирмата и трябваше да заминат към избраните дестинации на 30 април и 1 май, останаха в България.

Оферти от сайтове за групово пазаруване за почивки и екскурзии понякога крият рискове за потребителите. "Има няколко случая, при които хората са оставали ощетени или или частично ощетени от такива продукти”, обясни Байков. Според него проблемът е, че законодателството не защитава достатъчно добре правата на потребителите на такива продукти и услуги. Затова самите потребители трябва да бъдат по-предпазливи към примамливи оферти и да проверяват внимателно кой и какво им предлага, призовава председателят на АБТТА.

Водещи

Най-четени