Туроператорите се обединиха срещу Института за анализи и оценки в туризма 03.07 | 19:30

Туроператорските агенции изразиха несъгласие с обвиненията за нелоялно търговско поведение

От Ивелина Георгиева

Във връзка с периодично разпространявана информация, представяна като анализи на Института за анализи и прогнози в туризма, и последните изявления на председателя му Румен Драганов пред БНР на 29 юни 2012 г. двете професионални браншови организации на туроператорите – Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), изразиха категоричното си несъгласие и дори възмущение.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на БНР Румен Драганов твърдеше, че имало много посредници между хотелиерите и чуждестранните оператори, а именно българските туроператори, които стоели по средата и уговаряли с единия по-ниска цена, а с другия - по-висок марж. Всичко това се правело с цел да спечелят туроператорите, а хотелите губели, коментира Румен Драганов в предаването.

От бранша подчертаха, че категорично отхвърлят твърдението на Драганов за манипулация на пазара с цел облагодетелтване за сметка на хотелиери и потребители.

Заместник-председателят на АБТТА Байко Байков заяви, че не желае туроператорите да бъдат противопоставяни на хотелиерите, а да работят с тях.

Според председателя на БАТА Донка Соколова Институтът за анализи и оценки в туризма е една куха структура, със съмнителни данни, която само търси изява в медиите.

Туристическият бизнес бил ангажирал близо 200 хил. заети и това бил единственият сектор от българската икономика, от който страната печелела огромни приходи. Всичко това било благодарение на туроператорите, заяви Благовест Лефтеров, заместник-председател на БАТА.

Българските туроператори в продължение на повече от 20 години участвали в създаването на националния туристически продукт и били основна движеща сила във формирането и функционирането на българския туристически пазар.

От бранша смятат, че опитите да бъдат противопоставени сектора на туроператорите с професионалната общност на хотелиерите будели не само недоумение, но и тревога, защото двата сектора представлявали неделима част на една и съща верига, които полагали съвместни усилия за популяризирането на България като туристическа дестинация.

Туроператорският бранш е един от малкото добре структурирани сектори по отношение на законодателството и отговорността, каза Ирина Найденова, председател на АБТТА. По думите ѝ нямало европейска директива, която да не била въведена в този сектор.

Представителите на бранша заявиха, че няма да съдят Румен Драганов, но той не можел безнаказано да изнася информация, която щяла да навреди на сектора.

Водещи

Най-четени