Турският туризъм пострада заради протестите 19.07 | 15:50

През юни са били отменени над 50% от резервациите на чужденците

От Елица Елефтерова

 През юни, който традиционно е един от силните месеци за туризма в Истанбул, са били отменени над 50% от резервациите на чуждестранни туристи, съобщава БТА.

Очакванията са били за 25% ръст в сравнение с миналата година, но това не бе постигнато. Само 2% повече туристи са посетили Истанбул през юни в сравнение със същия период на миналата година.

Отменени са доста резервации и за юли и август. Председателят на Дружеството на турските хотелиери, бизнесмени и инвеститори Тимур Байъндър коментира, че протестите са главната причина за намаляването на броя на туристите, посещаващи традиционно през този сезон Истанбул и Турция.

Особено много резервации бяха отменени в хотелите около площад Таксим и парка Гези. Заетостта на местата в хотелите в  този район падна под 50 на сто, допълни той. Има и отлив в броя на българските туристи.

По думите на специалистката Мелике Гювен, която работи с български туристи, през юни са били отменени около 7% от резервациите от България. Намаление има и в резервациите в курортите в Анталия, Мармарис, Кушадасъ, които са традиционни места за почивка на български граждани в Турция, твърдят туроператорите.

Според тях обаче причината за отлива на българските туристи не са само протестите за парка Гези, но и протестите в България от месец насам. "Отначало да, протестите за парка Гези изплашиха българските туристи и бяха отменени доста от резервациите за Истанбул. Сега започнаха да идват някои групи,  но като цяло сезонът засега върви слабо”, коментира тя.

Очакванията са през август и септември да има известно активизиране. Турските туроператори сега се надяват туристическият сезон да се съживи след края на месеца на постите Рамазан, по време на  деветдневната ваканция от 8 до 17 август.

Ако всичко върви добре и няма отмяна на досегашните  резервации, може да бъде постигната целта за посещение на 10 млн. туристи в Истанбул. Според ръководителя на турските туроператорски агенции и фирми ТУРСАБ Башаран Улусой, през 2013 г. се очаква около 33 млн. туристи да посетят Турция, а приходите от туризма да бъдат около 31,5 млн. долара.

72,5% от приходите в туризма през първото шестмесечие са от чуждестранни туристи и от турски граждани, които живеят извън страната. През първите пет месеца на 2013 г. Турция са посетили най-много туристи от Германия, следват тези от Русия, Грузия,  България и Великобритания.

Приходите от турския туризъм през миналата 2012 година са 19,2% от приходите от износа и покриват 34,9 процента от дефицита във външната търговия, допълва Башаран  Улусай.

Водещи

Най-четени