Търсят концесионери на плажове в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Росенец 11.10 | 15:10

Целта е да се осигури поддръжката и сигурността на плажовете

От Деница Банчева

Правителството започва процедура за търсене на концесионери за на плажовете "Несебър-юг", "Слънчев бряг-север", "Росенец-север" и "Свети Влас-болницата", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Целта на правителството е с новите концесии да се осигури водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравно и медицинско ослужване и санитарно-хигиенното поддържане.

Минималното годишно концесионно заплащане на плажовете е както следва:

за "Несебър-юг" - 247 497 лв без ДДС, за "Слънчев бряг-север" - 1 375 662 лв. без ДДС, за "Росенец-север" - 8 975 лв. без ДДС и за "Св. Влас-болницата" - 54 006 лв. без ДДС.

Размерът на заплащането е определен съгласно методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морски плажове на Министерски съвет.

Срокът на концесията е 15 години.

Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразени с решение на правителството от 2016 година за утвърждаване на минималните критери при провеждане на процедура за търсене на концесионери.

През пролетта беше обявена процедура за концесионер на плажа "Росенец-север", който се намира близо до "морските сарай" на Ахмед Доган, но и двете фирми проявили интерес се отказали. По-късно през лятото се направи втори опит, при който сумата от 48 000 лв бе намалена на 11 553 лв., но и тогава не успяха. Коментира се, че неуспехите се дължат на 370 метровата дължина на плажната ивица.

Водещи

Най-четени