Търсят сезонни работници по Черноморието 03.05 | 13:56

Най-желани са кадрите в туризма, отчитат още от Регионалната служба по заетостта във Варна

От Кремена Бедерева

Служители в сферата на туризма са най-търсените кадри по Черноморието.  В момента най-много са обявите за работа за сезонен персонал в хотелиерството и ресторантьорството, отчитат от Регионалната служба по заетостта във Варна.

През април и май пазарът на труда край морето се раздвижва. В бюрата по труда в региона са заявени над 1 300 свободни работни места. Около две трети от тях са за хотели и ресторанти - сервитьори, бармани, готвачи, камериерки, администратори, пикола.

Задължително за повечето професии, които имат досег със самите туристи е владеене на поне два западни езика, разказва пред бТВ Катя Антонова от Агенцията по заетостта във Варна.

Марина Димитрова знае два чужди езика, има опит в Германия и търси работа като администратор чрез Бюрото по труда. По думите й изискванията спрямо работника са големи, а заплащането – минимално.

Заплатата за администратор е 500-600 лв., за барман - 400, а най-добре платени са готвачите - между 800 и 1000 лв.

"Персоналът, който кандидатства, от година на година става по-неквалифициран и поради кризата, която е в България хората им е трудно да си намерят работа и търсят варианти като сезонни работници, от учители да станат чистачи, миячи, дори готвачи”, посочи Георги Георгиев, управител на ресторант.

Заради по-големия брой безработни, тази пролет повече хора се състезават за едно работно място.

"Обикновено в активния сезон, юли и август нивото спада с 1 - 1,5%, така че очакваме оттук нататък да има намаление на броя на безработните, съответно на нивото на безработица”, каза Катя Антонова.

В момента във Варна без работа са 5.5% от населението.

Водещи

Най-четени