Увеличават се случаите на заслепени с лазери пилоти в Европа 18.08 | 07:20

Статистиката показва, че опасността от такива действия за самолетите е голяма

От Ивайло Ачев

Използването на мощни лазери, насочвани срещу самолети, които временно могат да заслепят пилотите, се е увеличило драстично в Европа, заявяват източници от авиоиндустрията, цитирани от АП.

Лазерите се продават като инструменти за открояване на звезди през нощта, но някои хора не ги използват по предназначение и могат да принудят летец да предаде контрола върху самолет или хеликоптер на втория пилот заради временна загуба на зрение, пише БТА.

1494 случая на заслепени от лазери пилоти са били регистрирани във Великобритания през миналата година. За сравнение през 2007 година случаите са били само 29, а през 2004 година - едва 3. В Германия случаите са се увеличили осем пъти през миналата година в сравнение с 2009 г.

Директорът на Международната федерация на сдруженията на пилоти на самолети Петер Свобода заяви, че някои засегнати пилоти са принудени да прекъсват кацания. Евродепутатът Йорг Лайхтфрид настоя, че са необходими наказателни мерки на ниво ЕС за подобни действия.

В американския щат Илинойс вече приеха норма, според която насочването на лазер към пилотската кабина на самолет е незаконно. Глобата за нарушението е в размер на 11 хил. долара.

Водещи

Най-четени