Уикенд идея: Аква Калиде пази топлината на римските бани 10.08 | 11:04

Ако ви омръзне лежането по плажа, има още много други интересни места

От iNews.bg

В средата на най-отпускарския месец повечето хора са край морето, опънали хавлиите на плажа и наслаждаващи се на топлите слънчеви лъчи и ласките на морската вода.

Ако тази идилия ви е омръзнала и желаете да се разнообразите, около морските ни курорти има голям брой археологически находки, на които можете да се насладите. Пък и децата ще научат нещо полезно.

Едно от местата е Аква Калиде, античният град, който днес се пада в границите на Бургас, между кварталите "Ветрен" и "Банево". Името на втория квартал леко загатва на какво можете да се натъкнете – разбира се, на минерални извори и бани.

За назнайващите латински още от заглавието е ясно какво ще разгледат – Аква Калиде означава "лековита вода".

Първите бани тук са изградени с идването на римляните, около средата на I век. По време на управлението на император Траян центърът на областта е Анхиало. Изграден е важният римски път Виа Понтика, който свързва Анхиало с Марцианапол (днешна Девня) и Адрианапол. А по пътя е оставена спирка – Аква Калиде.

Започва и изграждането на прочутата императорската баня, която е преустройвана многократно в следващите векове - при римския император Септимий Север, византийския император Юстиниян І, българския цар Петър I и турския султан Сюлейман ІІ, разказват археолозите, проучвали терена.

Съвсем наскоро бяха показани и уникални златни монети, които бяха намерени при разкопките на Аква Калиде.

През 2010 година е проучен пресъхнал стар извор и са открити 200 антични монети, накити и други култови монети. Голяма част от тях са бронзови, сечени в близките градове Аполония (Созопол) и Месембрия (Несебър).

Аква Калиде са единствените терми, оцелели при варварските нападения през IV-VII век. Аварският хаган Баян унищожава всичко по пътя си, но пощадява баните. Е, причината е прозаична – Баян е харесал мястото и е искал да го ползва заедно със жените си от многобройния си харем. Важното е обаче, че мястото оцелява и функционира до началото на XIII век.

Общата площ на проучените части от древните бани вече е около 3 800 кв. м., а достигната максимална дълбочина е 6,3 метра при дъното на античните басейни.

Ето и какво ни показват разкопките досега. Изцяло разкрита е централната зала на баните, наричана в античността "калдарий". Това е било мястото за горещи процедури с минералната вода. Общата площ е била над 200 кв. метра и там са били изградени два правоъгълни басейна с размери 3 на 5 м, разположени на двете къси страни.

Отоплителна система"хипокаус" от специални глинени тръби, по които е вървял топлият въздух от каналите с гореща вода, е отоплявала каменните плочи на пода. Античният каптаж на два горещи извора с температура между 53 и 42 градуса е открит на 30 м северозападно и е свързан с банята чрез сложна система от колектори и глинени водопроводи. Важно откритие е каптажът за студена вода в северната част на комплекса с дълбочина 5,3 м.

Тя също е била използвала за лечебни процедури в т. нар. "фригидариум" - басейн с хладка вода.

Комплексът обаче е разполагал с много повече удобства – при разкопките са открити магазини и кухненски стаи. Интересна подробност е, че клиентите на термите са били главно жени и покрай тях е развита цялата индустрия по обслужването на баните.

Водещи

Най-четени